Get in touch!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Omnichannel: The Future of Shopping

Prosteps > Retail  > Omnichannel: The Future of Shopping
grafiek online shopping 2014

Omnichannel: The Future of Shopping

Robot assistentie, iBeacons, mobile shopping, virtual fitting rooms, … het is duidelijk dat de 21e eeuw steeds digitaler wordt. Volgens de bevindingen van het PwC neemt het online winkelen meer en meer toe. Hieruit blijkt ook dat steeds meer consumenten via hun tablet of mobiele telefoon winkelen en dat meer dan de helft hiervan (55%) online koopt omdat dit voordeliger is dan in de winkel. De grafiek hieronder toont de trend voor het surfen op internet via tablets en smartphones in de afgelopen 12 maanden.

grafiek 2

Bron: Comeos onderzoek, juni 2014, onder 996 consumenten

 

 

Uit een onderzoek van Comeos blijkt ook dat 60% van de Belgische bevolking een online aankoop heeft gemaakt in 2014. Hieruit blijkt dat het aantal aankopen dat online wordt gemaakt stijgt en steeds belangrijker wordt voor retailers.

 

Echter, terwijl de technologieën en de shopping experience geleidelijk veranderen, wordt er gemakkelijk over deze digitale retail experiences heen gekeken.

 

 

 

 

foto1

Bron: Superdry

 

Als iemand ons een eeuw geleden zou vertellen dat  we honderden kledingitems in slechts een aantal minuten zouden kunnen passen, zouden we hebben gelachen. De ervaring van het passen van kleding is dramatisch veranderd sinds we een online webshop in kunnen gaan, onze afmetingen intypen en onze favoriete collecties kunnen zien in de ‘virtual me’. Voor degenen die de ‘virtual me’ niet genoeg vinden, bieden de meeste modemerken, zoals Superdry, video’s aan. Deze helpen te beslissen of het materiaal en de manier waarop de kleding op het lichaam valt, overeenkomt met waar de consument naar op zoek is.

 

 

“Volgens de bevindingen van Comeos is de voornaamste reden dat consumenten besluiten om niet online te winkelen dat ze het niet kunnen passen of zien hoe het product precies werkt.Het is daarom belangrijk voor retailers om het online winkelen zo visueel mogelijk te maken.”

 

 

 

 

 

 

‘Try before you buy’ is een uitdrukking die IKEA heeft overgenomen in haar 3D App. Deze interactieve catalogus maakt het mogelijk om virtueel meubelen te bekijken in je eigen huis. Dit is een goed voorbeeld van omni-channel retailing, waarbij het voornamelijk gaat om de merkbeleving van de klant. Omni-channel gaat verder dan virtuele webshops of de winkeldeur. Klanten hebben hierbij een vrijheid om te kiezen wat, waar en wanneer ze producten kopen. In deze strategie kennen klanten geen verschil meer tussen de kanalen en zal de beleving hetzelfde zijn.

 

 

 

Recent werden iBeacons geïntroduceerd, waarmee met behulp van Bluetooth Low Energy meldingen naar smartphones kunnen worden gestuurd. Deze kunnen details van in-store aanbiedingen of zelfs informatie over items die men reeds bezit weergeven. De nauwkeurigheid waarmee iBeacons nagaan wanneer een smartphone de iBeacon zone binnenkomt, is zo precies dat het toelaat om op het juiste moment te communiceren met de smartphone gebruiker en de consument zo te overtuigen aankopen te doen. Daarnaast biedt deze technologie ook de mogelijkheid informatie te verzamelen over consumenten, hun gewoontes en gewenste producten.

 

grafiek 4

Bron: Comeos onderzoek, juni 2014, onder 996 consumenten

 

 

 

“De cijfers hiernaast laten zien dat de fysieke winkel nog steeds een grote rol speelt voor consumenten. Het is daarom belangrijk de ervaring van de consument aangenamer te maken door in te spelen op zowel de online als offline wensen van de consument.”

 

 

 

 

 

Waar enkele jaren geleden e-commerce bestond uit het louter beschikbaar maken van producten via een webshop, worden retailers anno 2014 geconfronteerd met tal van nieuwe uitdagingen. Klanten gaan niet meer alleen op zoek naar de goedkoopste leverancier van een bepaald product, dat ze vervolgens ofwel in de fysieke winkel of via de webshop kopen. Ze willen nu ook producten kunnen aankopen via de webshop en omruilen in een fysieke winkel, of het via een callcenter aankopen en op een bepaalde plaats laten leveren, of nog recenter: een product mobiel kunnen aankopen in de winkel, nadat ze online alle informatie hebben opgevraagd. AS Adventure is een Belgisch schoolvoorbeeld van hoe omnichannel retailing succesvol wordt aangepakt.

 

Met alle digitale informatie en eindeloos veel producten beschikbaar, is het daarom belangrijk voor retailers om niet slechts te focussen op de verkoop via één kanaal, maar zowel fysieke winkels als online en mobile shopping beschikbaar te stellen voor de consument. De algehele shopping experience is hierbij van belang en factoren zoals snellere transacties, stemherkenning en bovengenoemde versmelting van online en offline verkoopkanalen maken deel uit van de toekomst. Oftewel, omni-channel retailing wordt steeds belangrijker en is een vereiste om op te vallen in de ‘future of shopping’.