Get in touch!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

e-facturatie : Dé illusie

Prosteps > Boekhouding  > e-facturatie : Dé illusie
Om elektronische facturen uit te wisselen, moet je (minstens) met twee partijen zijn

e-facturatie : Dé illusie

Vandaag las ik een artikel over de besparingen die bedrijven kunnen realiseren met elektronische facturatie.
Uit dit artikel :

 

“Om elektronische facturen uit te wisselen, moet je (minstens) met twee partijen zijn. Die moeten ofwel voor een rechtstreekse koppeling zorgen, ofwel allebei kiezen voor dezelfde tussenpartij. Dat is voorlopig niet zo simpel.”

 

Het doel van e-facturatie is dat de factuur van leverancier naar klant gaat en volledig automatisch geboekt kan worden.

 

De meerderheid van de bedrijven vullen “elektronische facturatie” echter héél éénzijdig in. Ze  besparen  bij het verzenden van de factuur.   De meest eenvoudige vorm voor de verzender : stuur een mail met PDF.  Het bespaart een afdruk, vouwen, postzegel en posten.  Die last komt echter bij de klant. Grotere bedrijven geven de klant toegang tot een website via login en password.  Dan kan de klant aanmelden, downloaden en afdrukken…
De kost voor de klant stijgt, die van de leverancier daalt.

 

Wie bespaart?

 

Bovenstaande werkwijze zit echter aan de kant waar de kleinste besparing (voor de verzender!) zit. Volgens het artikel :

 

“Het handmatig verwerken van een binnenkomende factuur is volgens Forrester Research het duurst – 30 dollar- en volledig geautomatiseerde verwerking doet dit bedrag dalen tot niet meer dan 3,5 dollar. Wanneer u een factuur handmatig aanmaakt kost dat volgens Forrester echter 4 dollar en een volledig geautomatiseerde aanpak doet dit slechts dalen tot 2,25 dollar. Hier is de besparing dus gering ten opzichte van een inkomende factuur.”

 

Welke initiatieven vinden we in het automatisch verwerken van de facturen ?  Daar zitten namelijk de échte besparingen.
26 ondertekenaars creëerden de e-fff standaard.  Alle belangrijke leveranciers van boekhoudpakketten in België ondersteunen deze nieuwe standaard.  (Waaronder Venice, verdeelt door Prosteps).  Facturen aangemaakt in de Prosteps ERP oplossingen zullen binnenkort deze standaard ondersteunen.

 

De weg naar échte e-facturatie is dus nog lang.  Maar er zit beweging in.